Premsa

Premsa > Agriclose impulsa el compostatge en origen

Agriclose impulsa el compostatge en origen

El compostatge és possiblement un dels tractaments més coneguts que permeten, de manera relativament senzilla, convertir lesdejeccions ramaderes en productes d’elevat valor afegit. Ofereix diferents sortides per a la gestió de les dejeccions ramaderes un cop compostades, ja sigui dins de la pròpia explotació com a adob per a les parcel·les, com a diversificació de l’activitat agrària amb la comercialització del compost, o bé la seva gestió ens instal·lacions externes a l’explotació.

En aquest escenari, el compost és una alternativa excel·lent per fertilitzar els camps i substituir en gran part l’ús dels adobs de síntesi. S’ha de tenir en compte que el compost no solament té la funció de proporcionar nutrients a les plantes, sinó que també millora, a diferència dels fertilitzants minerals, les propietats i característiques físiquesquímiques o biològiques del sòl. En altres paraules, actua com una esmena orgànica.

Tot i que el compostatge encara està poc estès en el sector ramader, des del punt de vista científic a Catalunya s’hi ha treballat força, havent-se desenvolupat des de fa molts anys nombrosos estudis i assajos i, en conseqüència, s’ha adquirit un ampli coneixement sobre aquest model de tractament.

La guia per al compostatge en granja de dejeccions ramaderes , que ha estat cofinançada pel DACC i pel projecte AGRICLOSE, pretén ser una eina per a transmetre aquest coneixement i posar-lo a disposició del personal tècnic, dels titulars de les granges i de la resta de persones interessades en el procés de compostatge de dejeccions en origen. En ella s’hi pot trobar informació sobre els materials que es poden utilitzar, les característiques de les instal·lacions, la descripció de les accions i etapes del procés, els requisits a nivell normatiu i, inclús, detalls de diverses experiències de compostatge en granja que ja es troben funcionament a Catalunya. Bona part de les dades que apareixen en aquesta guia s’han obtingut gràcies al projecte AGRICLOSE.

L’objectiu és fomentar l’obtenció d’aquest compost a les mateixes granges, una estratègia dins del marc agrari que comporta l’ús de productes de proximitat, i que suposa a més a més una reducció important de les emissions.